Založ si blog

Seriál: Jedináčikovia. Žena z konzervy

Na slovenskej literárnej scéne vídame, že čo autor, to iná tvorba, iná kariéra. K písaniu máme rôzne podnety aj motivácie. No v tomto seriáli som sa rozhodla zamerať na autorov, ktorých spája fakt, že majú svoje jediné „knižné dieťa“. Či to tak ostane aj v budúcnosti, je samozrejme otázne. Veď kým žijeme a tvoríme, vždy je tu šanca publikovať.

Zbierka s nevšedným osudom.

Do seriálu Jedináčikovia som mohla samozrejme zaradiť aj už spomínanú Swetlunkinu Ne(z)vratnú spoveď. Ale vzniká až teraz. A stále nie sme ďaleko. Ani na tej iluzórnej „knižnej mape“ sa neposúvame ďaleko. Naše cesty vedú zo Slavošoviec do Rožňavy. Od Swetlunky k jej učiteľke poézie, vedúcej bývalého rožňavského literárneho klubu: Lucii Pavlíkovej.

Jej zbierka Žena z konzervy mala neobyčajný osud. Tlačiareň vytlačila o 200 kusov viac. Lucia výtlačky zachránila pred skartáciou a po pätnástich rokoch úschovy ich znova dostala na slovenský knižný trh.

Poéziu Lucie Pavlíkovej charakterizuje čaro každodennosti, ženskosť a schopnosť málo slovami povedať veľa. Zbierka zaujme už na prvý pohľad, svojím nevšedným formátom: je pomerne veľká a tenká. A na pútavosti jej dodávajú erotické kresby. Ilustroval Radko Hromátka. Témou minimalistických básní je láska vo všetkých podobách. Od milenca, skrz deti, vnúčatá, až po domov a prírodu.

Mohli by sme dumať, čo symbolizuje ten názov Žena z konzervy. Konzerva mi pripomína autorkinu ulitu, ktorá ju chráni pred svetom a z ktorej podľa jej vlastných slov pomaly vychádza. A aká by mohla byť tá žena práve vychádzajúca z čerstvo otvorenej konzervy, ak nie svieža, zvodná, očarujúca?

No veď po zalistovaní môžete posúdiť aj sami.

Ohľadom literárnych stretnutí sme zatiaľ veľa šťastia na autorku nemali. Aj keď ju väzby spájajú s Rožňavou, Lucia väčšinu času žije a pracuje v zahraničí.

No čo nie je, môže byť. Verím, že po uplynutí tohto mimoriadneho krízového stavu spojeného s koronavírusom si autorka nájde čas aj na stretnutie s rožňavskými čitateľmi a osobnú prezentáciu svojho diela.

 

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.