Založ si blog

Obdivuhodný príbeh vynálezcu a podnikateľa

Až bolestivo známe je nám podnikanie len pre zisk, kde ľudia sú len čísla. Životopisný film ukazuje Adriana Olivettiho ako hlboko ľudského vizionára.

 

Dvojdielny taliansky film predstavuje kariéru vynálezcu a výrobcu nového typu písacieho stroja. Na čele rozrastajúcej sa firmy dáva šancu ľuďom z blízkeho aj vzdialeného okolia.

Dojímavý je príbeh matky samoživiteľky, ktorá ku nemu vtrhne úplne zúfalá a rozcuchaná. Už ani neverí v prácu. Ukradne peňaženku a ujde. Vzápätí sa bezradne vracia, nech ju vydajú karabinierom, aspoň jej dcéra nebude hladovať.

Olivetti nesúdi, chápe, nachádza talent, dáva prácu, byt, nový život.

Slobodná matka to nemá ľahké, no napokon získava životné šťastie.

Podobne ako poľnohospodári, ktorým pomáha dotáciami.

Snaha o oživenie a vzdelávanie, vstup do politiky s veľkými víziami, sa stretá s realitou chamtivého kapitalistického sveta, kde ide o zisk, špionáž a machinácie.

Rodinné šťastie sa Olivettimu dlho vyhýba. Nachádza ho v zrelom veku, prenasledovaný a zákerne odstránený.

Bodaj by sa takí podnikatelia a vizionári rodili aj u nás a viacerí…

https://www.csfd.cz/film/338162-adriano-olivetti-la-forza-di-un-sogno/prehled/

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.