Založ si blog

Obraz s nehynúcim odkazom

Tento môj blog som založila v časoch nástupu koronakrízy. Plná elánu aj tém na rozoberanie. Prihovárala som sa čitateľovi takmer na dennej báze. Verím, že práve tá pravidelnosť a vytrvalosť si získala zopár verných čitateľov. No zrejme v každom príbehu nastávajú aj ťažšie chvíle, kedy autorovi dochádza dych, kedy ho pohltia vlastné problémy. No navzdory všetkým osobným ťažkostiam sa snažím neprestať a pokračovať v našliapnutej ceste.

 

Tentoraz opäť pokračujeme v dojmoch z výtvarného umenia. Kto sa viac porozhliadne, zistí, koľko veľa sa dá vypovedať jediným obrazom. A ako  dokáže celoživotné úsile autora vyvrcholiť jeho kľúčovým dielom.

Obrazy odlišné štýlom aj výpoveďou spája obdobie vzniku aj preslávenosť diel.

U Vincenta van Gogha sme spoznali celý príbeh jeho Hviezdnej noci (1889).

Paul Gaugin pátral po koreňoch civilizácie až namaľoval svoje Odkiaľ prichádzame? Čo sme? Kam ideme? (1897)

Dnes si predstavíme monumentálny kruhový obraz Feszty Árpád: Príchod Maďarov (1894)

Toto dielo sa často skloňuje, je pamätníkom historicky jednej z najvýznamnejších etáp našich dejín. Moja najbližšia rodina národný park Ópusztaszer navštívila v rámci nedávnej letnej dovolenky. Mne sa ušli ich dojmy a malý prospekt spísaný roku 1895.

Reedícia z roku 2006. Foto autor.

 

Útly prospekt rozpráva príbeh zrodu diela. Feszty Árpád mal svoj veľký, finančne náročný sen. A zároveň aj okruh ľudí, ktorí mu verili a založili akciovú spoločnosť na financovanie projektu.

Maľba nadchýna nielen rozmermi, ale hlavne realizmom. Prácu sprevádzali dôkladné štúdie zvykov, životného štýlu, ale aj odievania našich predkov. Podľa náčrtov sa do maľby pustil tím maliarov. Jednotlivé časti napokon zjednotil a stmelil samotný Feszty, ktorý na veľdiele pracoval do úmoru.

V krátkom zhrnutí sa dozvedáme príbeh spojenia nomádskych kmeňov pod vedením zdatného vodcu Árpáda. Práve jednota a bojovnosť umožnila Maďarom podmaniť si územie Karpatskej kotliny.

Obraz predstavuje kľúčové momenty príchodu Árpádovej družiny, podmanenie pôvodného slovanského obyvateľstva,povozy žien, lesy, stáda, obetu bieleho koňa vedenú táltošom.

Prehliadka je sprevádzaná aj zvukovými efektmi. Vtiahne človeka do dejín, do jednej z najprevratnejších čias našej histórie. Ak máte čas a prostriedky, toto dielo vám dokáže vykúzliť nezabudnuteľný estetický aj citový zážitok.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.