Založ si blog

Nová vláda ubrala najslabším a najzraniteľnejším

Krízové časy si vyžadujú krízové riadenie. Ľudia si pomaly začínajú zvykať na stále sa stupňujúce opatrenia. Ale bolo treba ubrať z peňaženky práve od najchudobnejších? A koľko útechy nám v týchto časoch vie poskytnúť kniha kníh: Biblia?

Matovič zmiatol zo stola trináste dôchodky. A včera nám nová vláda oznámila, že rušia aj vlaky zadarmo. Miera nezamestnanosti sa má zvýšiť z aktuálnych 5,5% na 10%. Ešte visí vo vzduchu otázka potravinovej pomoci. Mienia zrušiť aj tú? To by bol jednoznačne výsmech do očí všetkým občanom z najchudobnejších regiónov. Nemyslím, že preto volili Oľano, alebo Sme rodinu, aby sa im žilo ešte ťažšie, než doteraz.

Teda situácia je zlá, vyhliadky ešte horšie. Ľudia sedia aj nesedia doma. A zrejme mnohí rácu každý halier, aby im peniažky vystačili na celý mesiac.

Kostoly sú zatvorené, no dostali sme na nedeľu aspoň jednu domácu modlitbu. A kto má doma Bibliu, možno už obdobne ako ja začal pátrať, čo nám táto stará kniha píše o pandémii.

Biblia bola knižka, ktorej som mala v domácej knižnici nadbytok. Rôzne Nové zmluvy v umelej väzbe 2 kompletné výtlačky v koži. Teda Stará + Nová zmluva dohromady. Kto by nevedel, zo starej zmluvy už mnohé neplatí. Káže sa, že Ježiš nám priniesol Novú zmluvu, aby nás zblížil s Bohom.

O to paradoxnejšie vyznieva, že Stará zmluva má v Biblii oveľa väčší rozsah: str.1-824, kým Nová zmluva: 827-1073.

Navyše ako dodatok tu mám Chronologické tabuľky ku Starej zmluve, popis mier a váh a mapy.

Teda vyvstáva otázka: ako vnímať Starú zmluvu? Je to opis histórie Židov, či skôr len nejaké prvotné náboženské predstavy ľudstva z čias pred naším letopočtom?

Patrilo by sa ešte ozrejmiť, že moja Biblia je od evanjelickej cirkvi z roku 1979.

Rozdiel medzi našou Bibliou a Bibliou Jehovových svedkov je aj v tom, že pokým v našej sa spomína Hospodin, svedkovia všade doplnili meno „Jehova“. Vyvolávajú tým pochybnosť, či neberú Božie meno nadarmo a neporušujú už len týmto gestom desatoro. Ináč aj samotné desatoro nájdete v Starej zmluve: Druhá kniha Mojžišova:20.

No najväčšou útechou v týchto časoch nám môže byť biblický príbeh Jozefa. Jozefa bratia predali do Egypta do otroctva. No svojou múdrosťou a rozvahou si Jozef naklonil samotného faraóna a zastával dôležitú funkciu na panovníckom dvore. Jozef si získal panovníkovu priazeň výkladom sna: z Nílu vychádza 7 tučných a 7 chudých kráv. Ako jediný, Jozef pochopil, že tučné kravy symbolizujú roky hojnosti, kým tie chudé naopak roky neúrody, strádania a hladu. Tento výklad pomohol Egyptu odkladať si v časoch blahobytu a prežiť tým aj roky strádania.

O pandémii som zmienku nenašla. No tiež s Mojžišom súvisí mor dobytka. Údajne dobytok Egypťanov zahynul, ale Boh ušetril dobytok izraelitov.

Ústrednou postavou Novej zmluvy je samozrejme Ježiš – posol nádeje, ktorý podľa písma nasýtil 5000 ľudí, či vyliečil 10 malomocných.

Veriaci majú aj v týchto ťažkých časoch oporu a podporu vo viere, v písme a spoločenstve spoluveriacich.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.