Založ si blog

Štipku ľahkosti a humoru potrebujeme ako soľ

Benjamín Škreko: Kam z kanapy (Foto:autor)

Po mojej prvej recenzii na stránkach Nonameronu bola moja voľba jednoznačná: vytvorila som vlastný blog, aby som mohla cielene mapovať literárnu scénu na Slovensku.

Teda srdečne vítam čitateľov Pravdy. A začnime s ľahkosťou. S autorom, čo má už toho veľa za sebou a ani touto básnickou zbierkou svojich čitateľov nesklamal. Ide o zbierku Benjamína Škreka: Kam z kanapy.

Zbierka slávi rok od svojho vydania, má 72 strán a pevnú väzbu.

Máme pred sebou zrelého autora z Trnavy so slušnou literárnou kariérou. Má zmysel pre humor, píše s nadhľadom, bez nadmerného sentimentu. Vyzná sa aj v tradičných formách. Jeho zbierka Sonety pre Trnavu sa dáva ako ukážkový príklad písania sonetov.

-*-*-*-*-*-*-*

Benjamín Škreko touto zbierkou usadí svojho čitateľa na kanape, aby pred ním rozkrútil kolotoč minimalistických básní. Predostiera nám akúsi zhustenú esenciu života.

Najviac ma na zbierke baví jej pozitivizmus a mužský element. Je fajn čítať názory muža o úlohe muža v dnešnej spoločnosti. A je fajn dostať do ruky dielo, z ktorého nedýcha smútok, bolesť, či sentiment. Práve naopak, prekvapuje svojou originalitou, hravosťou, bezprostredným a úprimným vzťahom k Bohu aj svojmu okoliu.

-*-*-*-*-*-*

Benjamín Škreko ma očaril svojou zrelosťou, ako dobré víno. Kto by nechcel  takého deduška pre svoje deti? Čo by im porozprával o kráse, o láske k životu a  ukázal svet v jasnejších farbách?

Fotografického materiálu ako ilustrácií je tam tak akurát. Fotil Miroslav Huptych. Viažu sa k textu akosi voľne. Ak mi niečo symbolizujú, tak práve tú Benjamínovu zrelosť a spätosť so zemou, históriou a prírodou.

A niečo na ochutnávku:

Škoda času

 

Na šnúre

slová bledé

od mydla.

 

Pusu, volaj,

aviváž

pridám

svoj

smiech,

a vy váš…

 

Všetko dáš,

len aby sa im

neprášilo

do úst.

 

Posledný pokus…

Tresk dverami.

Aby ťa.

 

Pošlem správu!

Máš nabitý?

 

A ty budeš nabitá…?

 

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.