Založ si blog

Vianočná pohodovka

Snáď ešte máte pár voľných chvíľ. A ak ste zhodou okolností ženského rodu, možno vás poteší aj nasledujúca knižka úspešnej Londýnskej autorky Sophie Kinsella.

Centrálu vďačím za objavenie tejto autorky. Jej kniha Závislá od nákupov bola písaná s neskutočnou nadsázkou a sršala humorom, ktorého sa nám od žien dostáva naozaj len sporadicky.

Príbeh o shopaholičkách nemal chybu.

Príbeh o láske a rodinnom šťastí.

Teda od tejto červenej knihy som mala hádam aj priveľké očakávania.

Autorka ju vydala v roku 2019 v anglickom originále I Owe You One a na náš trh sa dostala tohto roku v predvianočnom čase zásluhou vydavateľstva Lindeni.

Táto literárna hrdinka však nie je závislá ani nesrší humorom.

 

Akosi intuitívne som však siahla po autorke, ktorej zlyhania ľudského psyché nie sú cudzie. V tejto knihe sa stretávame s obsesiami, či až chorobnou túžbou robiť veci dokonale. Spoznávame ľudí, ktorí akoby odmietali prijať hranice reálneho sveta a žijú vo svojich snoch a nesplniteľných očakávaniach.

Na prvom mieste sú samozrejme vzťahy.

Autorka prináša prototypy dvoch typov chlapov.

Na jednej strane je tu bezcharakterný sviniar a karierista a na druhej priam dokonalý muž, pozorný a citlivý.

V živote sa tým sviniarom často dostáva až priveľa lásky. Ženy sa za nich vydávajú a rodia im haldy detí, až si dokážu uvedomiť, ako dávno a ako vedľa vo svojom živote šliapli.

V rozprávkach však dobro napokon vždy zvíťazí nad zlom.

Dobré dosiahne svojej zaslúženej odmeny a zlo sa prepadá do najhlbších pekiel.

Do akej miery sa autorka nechala uniesť zákonitosťami, aké žiaľ vídame viacej v rozprávkach, než v živote všade vôkol nás, to zistíte až v tejto, najnovšej knihe Sophie Kinsella.

Týmto mojím knižným tipom by som chcela poďakovať všetkým mojim čitateľom a priaznivcom, ktorí ma sprevádzali rokom 2021. A nech vás tento dobrý zvyk neopúšťa ani v roku 2022.

Užite si ho v plnom zdraví a s neutíchajúcou chuťou do života.

Všetko dobré, priatelia.

Fotografie: autorka

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.