Založ si blog

Kde je jej/ môj / ich domov?

Na facebooku som čítala bombový vtip. Vraj si pomaly s bratmi Čechmi vymeníme štátne hymny. My sa budeme už iba pýtať „kde domov múj?“ a Češi budú môcť konštatovať „nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú.“

 

A Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj varuje, že Rusko po dobití Ukrajiny neprestane útočiť a v hľadáčiku má práve nás.

Zatiaľ u nás doma sa hašteríme, či by sme dokázali ekonomicky prežiť odtrhnutie sa od ruskej ropy. Jedni argumentujú s nejakým blahobytom, v ktorom údajne žijeme. No sama svedkyňou toho extrémneho blahobytu nie som. Ani si nebežím kupovať nové šaty do Milána, či presklenú vilu vo Viedni.

Proste všetci máme svoju optiku a o to ťažšie je zhodnúť sa prakticky na hocičom.

Film Doma je tady/ Domov je tu, je tiež o stretnutí dvoch svetov. Mladá Češka uniká zo svojho obyčajného, preplneného domova. Z bytu s malým bratom a mamou, aby zakúsila závan luxusu v nadrozmernej, minimalisticky zariadenej vile s bazénom a všemožnými výdobytkami.

Muž Max, bohatý finančník si darmo dá nainštalovať alarm a darmo volá aj políciu. Nespratná deva si robí čo chce a kradne si momenty luxusu, aké by ináč zrejme nikdy nezažila.

Sterilná vila s pedantným Maxom sú ako vystrihnuté z 50 odtieňov sivej.

Jeho domov však jej domovom nikdy nie je ani nebude.

Tento 75- minútový Rakúsko- Český film zaujal práve svojou originálnou tematikou. Žiadna prvoplánová zábava, žiadne veselé vtipy, gagy, len dvaja osamelí ľudia, ktorí si žijú vo svojich vlastne paralelných svetoch.

Chudoba a bohatstvo len pár blokov od seba.

A porušovanie domovej slobody, ktorej občas nedokáže zabrániť ani taký životom hýčkaný Max.

https://www.csfd.sk/film/472919-domov-je-tu/hraju/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.