Založ si blog

Literárna súťaž subjektívne

Ak je autor odsúdený na roky čakania na grant a ani sponzori sa nehrnú k jeho dverám, ostáva už len posledná možnosť: literárna súťaž.

Čitateľ, ktorý je zvedavý na ďalšie trampoty škandalóznej výherkyne dnes ostane na suchu. Ono stokrát ohlodaná kosť už stráca chuť. A v každej knihe raz dôjdeme k okamihu, kedy treba obrátiť list.

Viac ma v súčasnosti trápi vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže Slavcon.

Údajne malo prebiehať v priamom prenose, no čas som zmeškala. Výsledky tiež mali visieť na oficiálnej stránke, lež je nedostupná.

Väčšina súťažiacich vraj svoje hodnotenia už dostalo, ja ešte žiadne, aj keď podľa deklarácií organizátora mám právo na hodnotenie až z pera dvoch porotcov.

Sľúbené je, že zvyšné hodnotenia rozošlú v priebehu tohto týždňa.

A som jedna z mála, ktorej nervy treba napínať do poslednej chvíle.

Ono ani necítim nádej na výhru, skôr obavu z ďalších svetaznalých komentárov, ako by som mala viacej čítať a obdobne. Občas má súťažiaci dojem, že normou je čítať 25 hodín denne, 8 dní do týždňa.

No treba vyčkať a vypiť si horký kalich čakania zrejme až do poslednej sekundy, prípadne ešte dlhšie.

No iróniou je, že táto súťaž je ešte z tých najlepších. Zažila som už aj súťaž, kde si ma najali do poroty, aby ma vzápätí vyhodili. V ďalšej zase mali nepochopiteľné postupy: ak máš sympatie organizátora X a Y, môžeš sa zúčastniť súťaže Z.

Proste diskriminácia ako slon!

Už som to písala aj inde, no napíšem znovu: som proti akejkoľvek forme diskriminácie. Účasť a aj samotná výhra by mala byť dostupná každému, bez rozlišovania veku, rasy, národa a národnosti.

Za desaťročia svoje existencie som sa už zopár súťaží zúčastnila. A jednu výhru za prózu na konte predsa len mám. Témou bola najkrajšia spomienka na leto. Poslala som fotku dcéry na trampolíne a necelú stranu o tom, ako sme si to leto užívali.

Vyhrala som knihu, nejakú kozmetiku a reklamné pero. Dieru do sveta som nespravila, ale pár chvíľ radosti predsa len áno.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.