Založ si blog

O pravidlách a potrebe ich porušovania

Ak ani sami netušíte, aké pravidlá má žáner, v ktorom sa pohybujete, je ľahké nachytať vás na hruškách. No keď sa so všetkým oboznámite a naďalej kráčate vlastnou cestou, tomu sa už hovorí tvrdohlavosť, či Nová éra.

Moje písanie sa už dlhé roky snaží plátať diery v systéme. Bolo málo regionálnych redaktorov? Tak som písala správy do novín. Absentuje fungovanie literárnych agentov? Tak beriem cudzie knižky za vlastné a šírim lásku k písanému slovu.

Obdobný mechanizmus ma doviedol až k písaniu recenzií. A čo vlastne porušujem? Minimálne dve oblasti mi v recenziách robia ťažkosti.

  1. Striktné oddelenie autora od samotného diela.
  2. Potreba vyváženosti za každú cenu.

O obvinení, že píšem negatívne recenzie na objednávku, by bolo zrejme aj škoda hovoriť. Píšem, ako cítim. A ak je knižka, ktorú mám v ruke, skutočne slabá, či zlá, nebudem ju nasilu chváliť len s ohľadom na samotného autora a jeho záujmy. No haniť niečo skutočne skvelé a výnimočné? To by som išla sama proti sebe. A nik by už žiadnej ďalšej recenzii neveril.

No poďme k tým bodom:

Ad 1. Na obhajobu sa udáva, že životopisy antických autorov sú nám z drvivej časti neznáme, no tento fakt nebráni samotnému pochopeniu a obdivu ich diela. Na druhej strane však od počiatkov písania histórie zachytávame nielen diela, ale aj životné postoje a osudy našich klasikov.

Bez poznania hlbokej chudoby, v akej žil József Attila, by samotné jeho básne tratili na sile aj výpovednej hodnote.

A bez poznania bohémskeho a okázalého spôsobu života Adyho by nám jeho poézia mohla znieť prehnane až velikášsky.

Ad 2. Očakáva sa vyvážená recenzia na často nevyvážené diela? Ak je niečo naozaj slabé, chaotické, školácke, nejaký ten nadhľad a vypichnutie akéhosi pozitíva v záplave negatív je naozaj fajn. A aj to robím! No navzdory tomu sa vnímajú negatívne recenzie ako niečo zdrvujúce, devastačné, niečo, čo likviduje samotnú podstatu pisateľa.

Ale v opačných prípadoch? Ak ma kniha aj autor dokáže nadchnúť? Čím dokážu argumentovať tí bojovníci vyváženosti? Musíme nevyhnutne hľadať chyby a kazy aj na bezchybnom chrupe? Lebo dokonalosti proste niet? A potreba vyváženosti by mala recenzenta nútiť na každom diele hľadať rovnaké množstvo pozitív a negatív?

Písanie recenzií je menšinový žáner. Teda priveľa plodnej diskusie pod článkom by ani nebolo reálne očakávať. No v každom prípade môže byť prínosné zadefinovať vlastné postoje. I keď ani zďaleka nie sú nemenné. Všetci sa vyvíjame v čase a priestore. A tak by to aj malo byť.

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.