Založ si blog

O pravidlách a potrebe ich porušovania

Ak ani sami netušíte, aké pravidlá má žáner, v ktorom sa pohybujete, je ľahké nachytať vás na hruškách. No keď sa so všetkým oboznámite a naďalej kráčate vlastnou cestou, tomu sa už hovorí tvrdohlavosť, či Nová éra.

Moje písanie sa už dlhé roky snaží plátať diery v systéme. Bolo málo regionálnych redaktorov? Tak som písala správy do novín. Absentuje fungovanie literárnych agentov? Tak beriem cudzie knižky za vlastné a šírim lásku k písanému slovu.

Obdobný mechanizmus ma doviedol až k písaniu recenzií. A čo vlastne porušujem? Minimálne dve oblasti mi v recenziách robia ťažkosti.

  1. Striktné oddelenie autora od samotného diela.
  2. Potreba vyváženosti za každú cenu.

O obvinení, že píšem negatívne recenzie na objednávku, by bolo zrejme aj škoda hovoriť. Píšem, ako cítim. A ak je knižka, ktorú mám v ruke, skutočne slabá, či zlá, nebudem ju nasilu chváliť len s ohľadom na samotného autora a jeho záujmy. No haniť niečo skutočne skvelé a výnimočné? To by som išla sama proti sebe. A nik by už žiadnej ďalšej recenzii neveril.

No poďme k tým bodom:

Ad 1. Na obhajobu sa udáva, že životopisy antických autorov sú nám z drvivej časti neznáme, no tento fakt nebráni samotnému pochopeniu a obdivu ich diela. Na druhej strane však od počiatkov písania histórie zachytávame nielen diela, ale aj životné postoje a osudy našich klasikov.

Bez poznania hlbokej chudoby, v akej žil József Attila, by samotné jeho básne tratili na sile aj výpovednej hodnote.

A bez poznania bohémskeho a okázalého spôsobu života Adyho by nám jeho poézia mohla znieť prehnane až velikášsky.

Ad 2. Očakáva sa vyvážená recenzia na často nevyvážené diela? Ak je niečo naozaj slabé, chaotické, školácke, nejaký ten nadhľad a vypichnutie akéhosi pozitíva v záplave negatív je naozaj fajn. A aj to robím! No navzdory tomu sa vnímajú negatívne recenzie ako niečo zdrvujúce, devastačné, niečo, čo likviduje samotnú podstatu pisateľa.

Ale v opačných prípadoch? Ak ma kniha aj autor dokáže nadchnúť? Čím dokážu argumentovať tí bojovníci vyváženosti? Musíme nevyhnutne hľadať chyby a kazy aj na bezchybnom chrupe? Lebo dokonalosti proste niet? A potreba vyváženosti by mala recenzenta nútiť na každom diele hľadať rovnaké množstvo pozitív a negatív?

Písanie recenzií je menšinový žáner. Teda priveľa plodnej diskusie pod článkom by ani nebolo reálne očakávať. No v každom prípade môže byť prínosné zadefinovať vlastné postoje. I keď ani zďaleka nie sú nemenné. Všetci sa vyvíjame v čase a priestore. A tak by to aj malo byť.

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.