Založ si blog

Do tretice veľké zmeny

Vrhnúť sa na sériu zborníkov spočiatku ani nepôsobilo obzvlášť pútavo, no vykľulo sa z toho pútavé aj poučné čítanie. Básne 2012 prekvapili.

Rovnaký organizátor, vizuálny koncept aj formát. Takisto defilé desiatky ocenených cyklov básní. A znovu začíname príhovorom predsedu poroty.

Tapetový vzor zmenili z romantického na retro štýl.

Avšak zmenila sa porota a aj básne sú úplne iné. Pôsobia revolučne, experimentálne, občas si kladieme otázku: je toto ešte báseň?

Peter Šulej ako predseda poroty pripomína typický neutešný jav, akí sú básnici zahľadaní sami do seba, čím strácajú kontinuitu s bývalou aj súčasnou tvorbou. Príspevky hodnotil vcelku kriticky: „deväťdesiat percent prispievateľov nepoznalo nič, respektíve minimum, z ktorého sa nedá nič poskladať.“

Súťaž sa teší stále väčšej popularite. Počet prispievateľov stúpol zo 148 v roku 2011 na 169. Narástol aj počet žien z 93 na 105 autoriek. Do najlepšej desiatky sa však prebojovalo viac mužov, konkrétne 6.

Tento ročník vyhrala Mirka Ábelová s cyklom Niečo originálne. Do Európskeho básnického turnaja EPT vybrali jej báseň Byť Slovákom je úžasné. Báseň podáva akúsi karikatúru slovenského turistu v zahraničí. Autorka na fotografii pôsobí odhodlane a divoko. Jej poézia lavíruje na pokraji prózy. Občas čitateľ nadobúda dojem, že číta skôr katalóg, než báseň. Iná autorka zasa zabŕdla do kuchárskej knihy.

Od Ábelovej ma zaujal potrat. Končí:

IV.

Môžeš sa vyspať s týpkom, s gumou, urobiť všetko ako máš

Môžeš držať stranu aktivistom

nadávať na sprosté bilbordy

Rozčuľovať sa že každá žena

má predsa právo!

Odsudzovať veriacich

argumentovať že je to iba plod

No cestou okolo detského ihriska

ti to bude akurát tak napiču

Zvláštnosťou je, že viacerí v medailóniku spomínajú rozpísaný román, či zostavenú, ešte nevydanú zbierku.

Martin Kočiš pomenúva nový trend ako textový koncept (prepájajúci text s výtvarnými fragmentmi). No venujú sa mu viacerí, experimentujú s dojmom, aký text zanechá na papieri. Kočiš v básni Knižnice znázorňuje jednotlivé knižky písmenom I. V šíkoch zoradených I sa ukrýva text. Eva Tomkuliaková poňala aj medailónik ako hru slov a písmenok. Jej cyklus Sie forma obsahuje 12 básní.

XII

čo bolo

bolo možno

 

ak žijeme

tak žijeme v hlave

 

láska je oblak

ktorý utiekol z filmu

Básne zbavené rýmov aj snahy o akúsi výpoveď sa stávajú hrami na efekt, schovávačkou či prešpekulovanou skladačkou slov.

Daniela Olejníková prispela aj takouto básňou- nebásňou:

Digitálna udalosť v procese

2x2x2// zóna hyperreality

(sa) mu zrkadlí na monitore

//rokmi: AaBbCcDd

 

normálny

bez riadkov

 

nadpis 1

nadpis 2

 

názov

podtitul

 

jemné zvýraznenie

zvýraznenie

Fotografia: autor

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.