Založ si blog

Biografia klasika detskej literatúry

Zrejme aj vaše deti vyrastali/ vyrastajú v sprievode rozprávok medvídka Pú. A možno ste aj vy večer sledovali televíziu. Dávali pútavý príbeh, ako sa táto rozprávka zrodila.

Za všetkým hľadaj knihu? Možno ste si už všimli, koľko filmov je len adaptáciou úspešného románu. A vo svete rozprávok by to prečo malo fungovať inak? Pôvabné postavičky z kresleného seriálu: medvídek Pú, Iáček, Prasátko, sa rozšírili do sveta spočiatku práve v knižnej podobe.

Britský autor Alexander Alan Milne sa nechal inšpirovať hrami s vlastným synom a plyšákmi, ktoré mu nakúpila manželka Daphné.

Reedícia knižky je stále dostupná:

https://www.martinus.sk/?uItem=237666

Britský film strhujúco ukazuje život a postoje autora traumatizovaného prvou svetovou vojnou. Milne sa sťahuje na vidiek. Spisovateľom už je, no ďalšie témy sa mu hľadajú len ťažko. Zmýšľa napísať knihu proti vojne, no Daphné je skeptická. Nápad jej príde rovnako absurdný, ako písať proti strede.

Trucujúca manželka a pestúnka, čo si musela vziať voľno, nechávajú mladého otca samého so synčekom a jeho hračkami. Sami dvaja v stoárovom lese prežívajú najkrajšie chvíle svojho života.

Rozprávka čerpajúca z tejto idyly ich vynáša na piedestál slávy. Z malého Christophera Robina sa razom stáva celebrita s množstvom pozvaní, rozhovorov pre rádiá a davmi fanúšikov.

No popri všetkom tom lesku dieťa stráca súkromie, rovesníci ho neprijímajú, otca obviňuje, že predal ich spoločné zážitky.

Zbohom Christopher Robin je vyrovnávaním sa s náhlou a nepochopiteľnou slávou. A zároveň aj pamätník vnímavého otca a detských hier, aké sa ani po desaťročiach veľa nezmenili.

https://telkac.zoznam.sk/zbohom-christopher-robin

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.