Založ si blog

Zuzka čaruje

Organizovať literárne stretnutia a krsty kníh je náročná úloha aj za štandardných podmienok. A táto každodenná neistota korona-doby nám tú úlohu ešte aj nepomerne sťažila. Jednému akcia vyšla, druhému ostáva len rušiť a ľutovať.

 

Z dvoch správ, dobrej a tej zlej, ktorú by ste chceli počuť ako prvú?

Tu rozhodujem ja, teda najskôr tá zlá. Decembrové kolo literárneho festivalu Ars Poetica Neosoliensis v Banskej Bystrici sa ruší. Miroslav Kapusta sa však môže tešiť aspoň formálnemu oceneniu za svoju neúnavnú prácu na poli kultúry.

Zuzke Kuglerovej však dvojkrst naplánovaný na 15.12.2020 dovolili uskutočniť.

Možno mala viacej šťastia a možno len magistrát Bratislavy pomalšie reaguje na súčasnú pandemickú situáciu.

V každom prípade: boli sme zodpovední. Sedeli sme s odstupmi a nosili rúška.

Dve knižky od autorskej dvojice dvoch žien krstili dvaja páni.

 

Zľava Dávid, Kuglerová, Geschwandtnerová, v pozadí Kalamár.

 

Etablovaná spisovateľka Zuzana Kuglerová prináša na vianočný trh dvojo čerstvých titulov z vlastnej dielne: historický román Rimanka a Kvádsky kráľ a poetické rozprávky pre dospelých s nostalgickým názvom Rozprávky pre moje kvety.

Bohatá tematika rozprávok zaujala aj výtvarníčku Alexandru Geschwandtnerovú, ktorá danú knižku formátu A4 bohato a čarovne ilustrovala.

V Zichyho paláci v Bratislave v Starom meste dostala aj priestor na prezentáciu svojej výtvarnej tvorby.

Podujatie moderoval aforista Ondrej Kalamár. Okrem ukážok z oboch kníh sme si mohli vychutnať poéziu Mira Dávida aj jeho najnovšieho objavu: nádejnej mladej poetky Radky.

Krstnými rodičmi dvojice kníh sa stali dvaja básnici: Miroslav Dávid a Stanislav  Háber.

Krstniatka v prvom rade…

 

Podujatím nás sprevádzalo duo študentov konzervatória s veselým názvom Traky. Btw. Traky mohli mať aj tretí cíp v podobe ich rovnako mladého kamaráta-huslistu, ktorý ich zatiaľ podporuje len z hľadiska.

-*-*-*-*-*-*

Covid a kríza nás naučili skromnosti. Kto si spomína na krst Swetlunkinej zbierky Ne(z)vratná spoveď( ktorú mimochodom tiež ilustrovala talentovaná a v maľbe mimoriadne precízna Alexandra Geschwandtnerová) so štedrým rozpočtom a vníma súčasnú situáciu, tak vidí dva extrémy. Pohostenie aj nad potreby bežného bufetu, tortu s prskavkami a veľkú kyticu poskladanú presne na mieru oslávenkyne vystriedalo  dvojo karmínových ruží pre dámy.

Táto strohá elegancia však mala šmrnc hoden Zichyho paláca a jeho priestorov. Zrejme čitateľ pochopí, že tortu ani chlebíčky by tam proste v tejto pandemicky kritickej situácii ani nedovolili podávať.

Dvojica dôchodkýň demonštratívne opustila sálu hneď a začiatku. S komentárom, že neobľubujú „takúto poéziu“. Zvyšok osadenstva si však práve tento súčasný a dynamický štýl autorov vychutnával. Traky sa tiež ukázali byť zábavné aj talentované zároveň.

Osobne som si vychutnávala stretnutia s fb. Friendmi. S Danou Janebovou to bolo po prvý krát naživo. Mimi Gerbelová ma obdarovala vlastnoručne šitým vrecúškom Levandule a Stanislav Háber mi venoval zbierku svojej poézie.

Koronakríza neblaho pôsobí na malé vydavateľstvá, medzi ktoré patrí aj to pod vedením Zuzky Kuglerovej. Vydaj dvoch titulov súčasne je investíciou, ktorá by sa mala v dohľadnej dobe začínať vracať formou tržby z kníh.

Pre seba som si z jej ponuky nakúpila knižky Rimanka a kvádsky kráľ a o niečo staršiu zbierku básní od Dušana Lázničku.

Vianoce sú na spadnutie a knihu ako dar by ste mohli eventuálne venovať hocikomu z vašich blízkych, kto sa vyslovene nestráni čítania.

Interiér paláca sám o sebe pridáva na umeleckej hodnote celého literárneho salónu.

Príjemné stretnutie s ľuďmi rovnakej krvnej skupiny malo najväčšiu chybu v krátkosti času. Užívala by som si rozhovory aj obrazy, či hudbu aj oveľa dlhšie, ak by sa dalo. V Bratislave je však čas vzácny.

To nie je ako u nás v zapádakove, kde sa tatino pravidelne chválil, akí sme milionári. Milionári času! Kde jediným rozptýlením je zapnutie správ RTVS, tam sa čas akoby aj zastavil….

No ešte krátka poznámka ku tým „štedrým Vianociam“, vďaka ktorým teraz obchody praskajú vo švíkoch:

Ak by si aj pre mňa ničoho nemal, môžeš mi venovať niečo mimoriadne vzácne: svoj ČAS.

Fotografie: autorka Renáta Montmartre.

 

 

 

 

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.