Založ si blog

Starosvetskí zlatokopi to mali tragické

Na literatúre milujem realizmus a reflexiu na spoločenské dianie.

Na klasike zase vídam návod, ako poctivo a pútavo sa dá písať.

Theodore Dreiser v Americkej tragédii spracoval skutočné udalosti, ktoré otriasli verejnou mienkou jeho doby.

 

Náš život je hektický a denne prináša svoje nové a nové výzvy. Občas však predsa len máme čas sa aj obzrieť a doháňať staré resty. Poprípade dočítať dávno požičanú knihu z knižnice.

Tituly z knižnice…(foto:autor)

Ak nie ste práve môjho razenia a čítanie rozsiahlych románov vás nebaví, môžete siahnuť aj po televíznej adaptácii tejto klasiky. Zahviezdili v nej naši zaslúžilí umelci.

Ak ste však už videli film, román vás môže dostať do rozpakov. Scenár totiž verne kopíruje knihu, hlavne ten súdny proces s mladým vrahom.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Klasika versus novoveká realita? Dreiser opísal utrpenie svojej doby. Rozpitval pohnútky mladého vraha zmietajúceho sa medzi dvomi milenkami.

V dnešných časoch však trojuholníky automaticky nespejú ku tak tragickým koncom.

Kniha rozpráva príbeh dvoch bratov. Z jedného sa stane neskutočne bohatý priemyselník, vlastník továrne na výrobu golierov. Druhý je priveľký rojko, svoje deti aj ženu vláči po uliciach venujúc sa profesii potulného kazateľa, večne v hmotnej núdzi.

Deti kazateľa sa nevládzu vymaniť z núdze, do ktorej sa narodili. Hlavne ctižiadostivý Clyde Grifith žiadostivo pokukáva po bohatstve svojho strýka.

Nastúpi v jeho továrni ako obyčajný robotník. Bratranec – riaditeľ by ho v tej bezvýznamnej otrockej pozícii držal dlhé mesiace, až ho však otec a verejná mienka donútia dať mu prácu „hodnú mena Grifithovcov“.

Clyde sa stáva vedúcim značkovacieho oddelenia šéfujúc čisto ženskému kolektívu. Navzdory zákazu zapletať sa s podriadenými si začína milostný pomer s chudobnou robotníčkou Robertou. Tá žije u rodiny svojej priateľky. Avšak narastajúca túžba je donúti vziať si podnájom, kde má viacej súkromia a tak sa ich romanca môže naplno rozvinúť.

Sondra Finchleyová sa narodila do bohatstva a prepychu. Jej náklonnosť Clyda úplne očarí. Avšak Roberta je tehotná a nástojí na sobáši.

Ako aj mnohí z nás, ani Clyde nemá dosť síl, aby sa jej kruto a bez ľútosti zbavil. Riešenie odkladá, čaká pozitívnu zmenu, ktorá nenastáva.

Tabletka po akte síce už jestvuje, ale nezaberá. Potraty sú v tom čase ilegálne a bez mastného všimného to riziko lekár proste nepostúpi.

Ako sa zbaviť nepohodlnej milenky bez zbytočného škandálu? Clydovi novinový článok vnukne desivý nápad: nešťastné utopenie v jazere. Mohlo by to vyzerať, že sa utopili obaja. Nechá tam plávať svoj klobúk na hladine a pre istotu si už aj kupuje vlastný.

Oklamaná ťarchavá Roberta si šije svoju skromnú výbavičku a vydáva sa s ním na falošnú svadobnú cestu. Vystupujú pod falošnými menami, avšak babrák Clyde sa nevzdáva vlastných iniciálov, čo bude aj významnou stopou vo vyšetrovaní.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Dnešný scenár by musel byť menej tragický. Celkové hospodárske prostredie sa pritom v mnohom ani nezmenilo. Tiež máme priepastné materiálne rozdiely aj v rámci jednej rodiny. Tiež máme továrne s armádou bezmenných robotníkov. Tiež máme ženské kolektívy s mužským nadriadeným. Avšak tie ľúbostné pomery sa už až tak neregulujú. V dnešných časoch sa už ľudia natoľko nepozastavujú nad milostnými romancami na pracovisku.

Potraty sa stali legálnymi a slobodných matiek je už nespočet.

Keby súčasná Roberta tlačila súčasného Clyda k sobášu, ten by sa jej asi len vysmial. Mohol by si vymyslieť nespočet spôsobov, ako sa svojej už nepoholnej milenky zbaviť…proste ju vyhodiť, prípadne falošne obviniť, či predať na trhu s bielym mäsom…..

To očarenie bohatstvom a túžba sa do neho narodiť, alebo aspoň akokoľvek dostať, tá je však tiež nemenná. Keby bol Clyde žena a žil v súčasnosti, zrejme by ho mnohí opľúvali a nálepkovali ako zlatokopku.

Rytmus v rovnomennej piesni je až kruto nemilosrdný. Akoby sám okrem nabrúseného jazyka a prerasteného ega mal aj niečo viacej.

Melódia je však chytľavá a tak láka si spolu s Rytmausom zanadávať na všetky tie, čo „prišli z chudobnej dediny“….s túžbou vyštverať sa čím vyššie.

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.