Založ si blog

Agatha Christie: 10 dní nezvestná – rekonštrukcia podľa A. Wilsona

Agatha Christie je aj do dnešných dní jednou z najpopulárnejších autorov detektívok. Predajnosti jej diel konkuruje jedine Shakespeare. V decembri 1926 však Agatha záhadne zmizla a o tých stratených dňoch sa nechcela rozprávať, nezmienila sa o nich ani vo svojej  biografii.

Ak by sme sa chceli držať akýchsi spravodajských rutín, mohli by sme písať o nezvestnosti panej Agáty Christiovej. Na pátranie po nezvestnej dáme sa vynaložili stovky libier. Súčasný kurz píše 1 libru na 1,15 €, no v tých časoch sa tá suma pohybovala zrejme rádovo inde.

Agatha Christie už bola uznávaná autorka. V noci 3.12.1926 jej auto zišlo z kopca a zastavilo nad jazerom – kameňolomom. Nechala si tam kožuch aj vodičský preukaz a policajný inšpektor Wiliam Kenward bol presvedčený o jej smrti.

O týchto stratených dňoch sa popísalo viacero kníh a pisatelia sa zhodli, že Agatha Christie prežívala azda najťažšie obdobie svojho života. V tom roku jej umrela matka, manžel Archie jej bol neverný a plánoval sa s ňou rozviesť. Teda jej útek a skrývanie sa pod menom vlastnej sokyne pripisujú na vrub nervovému zrúteniu.

Akciová cena v knihách za groš.

.

Andrew Wilson na rozdiel od ostatných nepíše o psychickom zrútení. Autor použil viaceré novinové správy, pridŕžal sa už známych faktov, ktoré o zmiznutí autorky vieme, no rozpútal na tých pár dní napínavú detektívku ktorú som nedokázala vypustiť z rúk. 

Nepochopiteľné zmiznutie rozpútalo rozsiahle pátranie. Stovky policajtov a tisíce dobrovoľníkov hľadalo telo pani Christie, či akékoľvek stopy po nej.

Kenwoodovou skazou bolo, že silou mocou chcel prišiť vraždu pani Christie jej manželovi a tak nebral príliš v úvahu, že by mohla aj prežiť.

Paradoxne pomohli práve noviny, na ktoré sa obrátil dokonca aj obvinený manžel.

Wilson ponúka alternatívu, v ktorej je Agatha pri zmysloch. Neušla nervovo labilná, ale manipulovaná zákerným netvorom a manipulátorom.

Vraj svoj príbeh rozpovedala len jediný raz a súhlasila so zverejnením až 40 rokov po svojej smrti.

Okrem nervového zrútenia sa v súvislosti s jej zmiznutím zjavilo aj cynické vysvetlenie, že azda išlo len o marketingový ťah, aby sa autorka viacej dostala do popredia.

Wilson však našiel novinové články o záhadnom úmrtí práve v tie dni, na ktoré jeho román dáva aké-také vysvetlenie.

Pomáha si aj fiktívnymi postavami a domýšľaním chýbajúcich dielikov skladačky, no v každom prípade nám prináša príbeh o bystrej žene, ktorá stojí zoči voči neľútostnému manipulátorovi. A my sa nestíhame čudovať, premýšľať, ako to napokon Agatha zvládne, či sa dá vmanipulovať do zločinu, s ktorým by najradšej nemala nič spoločné, alebo dokáže prejsť zákernému zločincovi cez rozum.

Pohnuté dni ožívajú v napínavej detektívke, kde ide o život.

Mnohí prirovnávajú zmiznutie autorky ku príbehom z jej detektívok. A ja som rada, že sa mi ohľadom tých inkriminovaných pár dní dostala do ruky práve Wilsonova kniha. Kde Agatha nie je len psychicky zrútená obeť, ale bystrá a nadaná žena, ako si ju predstavujeme aj cez jej romány.

Najnepochopiteľnejšie bolo objavenie Agathy v hoteli. Noviny boli plné jej fotiek, ohľadom jej zmiznutia vypukla hotová hystéria a ona nespoznala samu seba na titulke? Ak by len ušla, asi jej to malo byť mimoriadne trápne, že ju hľadá polka republiky a ona si užíva pohostenie kúpeľného hotela.

V každom prípade po tejto kríze sa autorka rýchlo otriasla a pokračovala v písaní detektívok. No súhlasila s rozvodom a jej druhé manželstvo sa našťastie ukázalo byť ako šťastné a trváce až do jej smrti. Pre mňa jednoznačným odkazom je, že jestvujú druhé šance. A zrejme jestvujú aj chvíle na ktoré by sme najradšej zabudli, či nikdy o nich nehovorili. No tie svetlejšie zajtrajšky majú svoj prísľub a nám sa oplatí pre ne žiť aj dúfať a prekonať všetko, čo nás práve v týchto chvíľach ťaží.

fotografia: autorka

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.