Založ si blog

Depresia: Ako blesk z jasného neba?

Vitajte v historicky stom blogu o filme. Tentoraz znovu téma psychiatrie. Horúca novinka, ktorá mala nedávno premiéru na STV1.

Ako blesk z jasného neba pitve depresiu navonok úspešného a šikovného muža.

https://www.rtvs.sk/novinky/filmy-a-serialy/309458/ako-blesk-z-jasneho-neba-novy-film-otvara-tabuizovanu-temu

Vo filme krásne vidíme genézu, samotné dno aj postupné liečenie sa.

Páči sa mi tá poctivá práca, s akou tvorcovia celý problém preskúmali a snažia sa naň poukázať. Neladí mi akosi len to prirovnanie. Nevnímam depresiu ako blesk z jasného neba. Pre mňa je to skôr čierna diera, ktorá človeka vťahuje do svojho vnútra a zomelie.

Ani v prípade Paula to neprichádza až tak nečakane.

Je síce úspešný lekár a vzorný otec, no tie problémy sa akosi kopia. Starosta mu chce zrušiť ambulanciu, žena čaká tretie dieťa, byt je zrazu primalý a treba zväčšiť detskú izbu, pacienti neustále prúdia, mobil večne zvoní…otec ho tlačí kandidovať za starostu.

Proste je toho priveľa, akoby ho spoločnosť nútila pracovať na 120%. A ako to už býva, z tých 120% raketovo klesá niekam úplne dolu, uteká pred pacientmi, aj pred denným svetlom, nekomunikuje s rodinou, nedokáže predniesť prejav pred mestečkom…

Najdojímavejší moment je úpenlivý plač na záchode.

Autori nevynechali ani samovražedné myšlienky a deprimovaný lekár sa ocitá v psychiatrickej liečebni.

Zaujímavé je sledovať reakcie rodiny aj okolia. Jedni ťa podržia, iní budú ohovárať. Niekto možno aj využije tvoju slabosť, aby ťa okradol o to, čo bolo doteraz tvoje.

A okrem sanatória a liekov je to samozrejme aj ľudská vôľa, ktorú potrebujeme zmobilizovať, ak sa chceme dokázať znovu tešiť zo života a vziať si to, čo bývalo voľakedy naše.

Na dverách Rožňavskej psychiatrie je motivačný citát: Nie ten je silnejší, kto nikdy nepadol, ale ten kto a padol a dokázal znovu vstať. 

Príbeh Paula Vidala je práve tým pádom a vstávaním a ja srdečne vítam, že sa tejto téme takto pekne zhlboka dokázali filmári venovať.

Hlavne v čase, kedy depresie je naozaj hodne aj okolo nás. No ale kto sám nezažil, nedokáže pochopiť a možno ani netuší, ako by mal v týchto situáciách reagovať. Ak vás zaujíma téma depresií, tak si tento film nenechajte ujsť.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.