Založ si blog

Pieskovisko pod Golgotou

Zase sme malé. Na zanedbanom pieskovisku uprostred ponurého sídliska.

Otec hrá slovenskú hádzanú, matka sa zabudla na káve. Ramona sype piesok na rozbitý chodník. Čmára ním nezrozumiteľné obrazce.

Uvrešťané dievčatko sa demonštratívne hádže o zem. Parádna formička jej potrebám už prestala vyhovovať. Potrebuje ďalšie. A aspoň päť, aby mohla postaviť svoj vysnívaný zámok z piesku.

Neplatia argumenty. Je jedno, že práve prišiel nedoplatok za elektrinu. A tento mesiac bude ťažší, než všetky predošlé. Formičky proste musia byť! Aj keby  rozvedená matka musela ísť po žobraní.

Ramona už ničomu nerozumie. Sama nemá ani lopatku, ani formičky. Aj ona by si rada postavila svoj zámok z piesku, ale….nemá ako a ani nemá  s kým.

Pyšné matky ohŕňajú nosom: „Čo tu hľadá toto otrhané dieťa? Rozsýpa piesok, ktoré sme kupovali za vlastné!“

„Prac sa za materou kade ľahšie!“ – okríkne ju chlapča hrdé na vlastnú odvahu.

Ramonka je sama. Deti bývajú kruté.

„Ty do našej škôlky nechodíš! Nikoho a nič tu nepoznáš!“- pridávajú sa aj ostatné decká.

Ramonka v chvate vbehne na frekventovanú cestu. Jej malá hlávka končí tesne pri kolese mohutného kolosu.

Vo večerných správach je o nej krátka zmienka:

Dnes v poobedňajších hodinách došlo na Krížovej ceste k dopravnej nehode. Smetiarske auto zrazilo maloleté dieťa. Alkohol u vodiča zistený nebol. Ďalšie podrobnosti nehody sú predmetom policajného vyšetrovania. Prokuratúra zvažuje obvinenie zo zanedbania povinnej starostlivosti.

Rontgenové nálezy sú pozitívne, v nemocnici nie je dôvod malú naďalej držať. Pieskovisko žije ďalej, vlastným životným tempom. Vlastníci bytov zvažujú ohradenie ihriska. A vstup len pre obyvateľov daných bytových domov.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.