Založ si blog

O pravidlách a potrebe ich porušovania

Ak ani sami netušíte, aké pravidlá má žáner, v ktorom sa pohybujete, je ľahké nachytať vás na hruškách. No keď sa so všetkým oboznámite a naďalej kráčate vlastnou cestou, tomu sa už hovorí tvrdohlavosť, či Nová éra.

Moje písanie sa už dlhé roky snaží plátať diery v systéme. Bolo málo regionálnych redaktorov? Tak som písala správy do novín. Absentuje fungovanie literárnych agentov? Tak beriem cudzie knižky za vlastné a šírim lásku k písanému slovu.

Obdobný mechanizmus ma doviedol až k písaniu recenzií. A čo vlastne porušujem? Minimálne dve oblasti mi v recenziách robia ťažkosti.

  1. Striktné oddelenie autora od samotného diela.
  2. Potreba vyváženosti za každú cenu.

O obvinení, že píšem negatívne recenzie na objednávku, by bolo zrejme aj škoda hovoriť. Píšem, ako cítim. A ak je knižka, ktorú mám v ruke, skutočne slabá, či zlá, nebudem ju nasilu chváliť len s ohľadom na samotného autora a jeho záujmy. No haniť niečo skutočne skvelé a výnimočné? To by som išla sama proti sebe. A nik by už žiadnej ďalšej recenzii neveril.

No poďme k tým bodom:

Ad 1. Na obhajobu sa udáva, že životopisy antických autorov sú nám z drvivej časti neznáme, no tento fakt nebráni samotnému pochopeniu a obdivu ich diela. Na druhej strane však od počiatkov písania histórie zachytávame nielen diela, ale aj životné postoje a osudy našich klasikov.

Bez poznania hlbokej chudoby, v akej žil József Attila, by samotné jeho básne tratili na sile aj výpovednej hodnote.

A bez poznania bohémskeho a okázalého spôsobu života Adyho by nám jeho poézia mohla znieť prehnane až velikášsky.

Ad 2. Očakáva sa vyvážená recenzia na často nevyvážené diela? Ak je niečo naozaj slabé, chaotické, školácke, nejaký ten nadhľad a vypichnutie akéhosi pozitíva v záplave negatív je naozaj fajn. A aj to robím! No navzdory tomu sa vnímajú negatívne recenzie ako niečo zdrvujúce, devastačné, niečo, čo likviduje samotnú podstatu pisateľa.

Ale v opačných prípadoch? Ak ma kniha aj autor dokáže nadchnúť? Čím dokážu argumentovať tí bojovníci vyváženosti? Musíme nevyhnutne hľadať chyby a kazy aj na bezchybnom chrupe? Lebo dokonalosti proste niet? A potreba vyváženosti by mala recenzenta nútiť na každom diele hľadať rovnaké množstvo pozitív a negatív?

Písanie recenzií je menšinový žáner. Teda priveľa plodnej diskusie pod článkom by ani nebolo reálne očakávať. No v každom prípade môže byť prínosné zadefinovať vlastné postoje. I keď ani zďaleka nie sú nemenné. Všetci sa vyvíjame v čase a priestore. A tak by to aj malo byť.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.